Vőfély

Az esküvői mulatságban a jó hangulat egyik elengedhetetlen felelőse volt a VŐFÉLY. Az ország számos területén ma is sok helyen követik ezt a nagyszerű hagyományt és hívnak VŐFÉLYTa menyegzőre.

Kell-e vőfély az esküvőre?

Ha minden hagyományt mellőzünk az esküvőnkön, és biztosak vagyunk abban, hogy a jó hangulat VŐFÉLY nélkül is kialakul, akkor nem.

De gondoljunk csak bele: ez mindenkinek egy új helyzet, a vendégeknek az ifjú párnak, a szülőknek. Mindenki valamiért feszült ideges. A meghívottak legalább fele nem ismeri egymást, ami már eleve feszültséget szülhet. Itt jön a VŐFÉLY, aki egy cinkos mosollyal, egy hátba veregetéssel, jó helyen jó időben oda tett VŐFÉLYI rigmusokkal, viccekkel oldja a feszültséget, levezényli az esküvőt, biztosítja a jó hangulatot.

Ha jó VŐFÉLYT fogadunk, nem kell az interneten kutatatnunk az esküvői szokások, hagyományok után. A vőfélyünk készen tálalja elénk az összes információt, melyből kiválaszthatjuk, mit szeretnénk.

Volt már esküvőn ahol előre nem látható okok miatt csúszott a ceremónia. Perzselő napon várakozott már 1,5 órája és nem volt lehetőség sem inni, sem enni, sem leülni. Úgy érezte, hogy már a bugyijából is csak centrifugálással lehet eltávolítani az izzadságot. A jegyesek az örömszülők idegesek, eszükbe sem jutnak ilyen apró kis problémák. Én voltam, VŐFÉLY sajnos nem. Mert ha lett volna egy talpra esett VŐFÉLY, biztosan azonnal átlátta volna a helyzetet és legalább frissítőről gondoskodott volna.

Régebben a család barátja vagy közeli hozzátartozója vállalt el a VŐFÉLYKEDÉST.  Gyakran nem is egy VŐFÉLY került meghívásra, hanem több, így a VŐFÉLYEK által biztosítva a lakodalomban a jó hangulatot. Napjainkban egyre kevesebb VŐFÉLYKEDÉSRE termett személyt találunk baráti, rokoni kapcsolatainkban, és a VŐFÉLYKEDÉS szerepe is átfogóbb, bonyolultabb lett, így érdemes hivatásos VŐFÉLYT rendelni a menyegzőnk levezénylésére.

A VŐFÉLY feladatai nem egyszerűek, és aki nem születik VŐFÉLYI vénával abból sosem lesz jó szakember.

Első lépésként a VŐFÉLY kikéri a menyasszonyt a szülői háztól a leendő férjnek.

A VŐFÉLY következő dolga, hogy elbúcsúztassa a menyasszonyt a családtagoktól. Mindezt az igazán jó VŐFÉLY nem egyszerű szavakkal teszi, hanem hagyományos, és saját maga által létrehozott VŐFÉLYI rigmusokkal.

Az esküvőn a VŐFÉLY a különböző fogások felszolgálása előtt VŐFÉLYI versekkel, rigmusokkal szórakoztatja a gyakran már korgó gyomrú vendégeket. A jó VŐFÉLY akár maga is részt vesz a felszolgálásban, segíti a nász gördülékeny lefolyását. Észreveszi a fellépő problémákat és hatékonyan megoldja.

Később a VŐFÉLY tréfás játékokat végeztet az ifjú párral melyek már a jövőre mutató jóslatok is lehetnek.

A VŐFÉLYKEDÉS kellékei a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített VŐFÉLYBOT. Nagyobb esküvőkön elengedhetetlen a mikrofon használata.

Az esküvőkön tehát majdnem biztos, hogy kell a VŐFÉLY jelenléte. Ma már nemcsak VŐFÉLYEK, hanem VŐFÉLYNŐK is vállalnak VŐFÉLYKEDÉSI feladatokat.

Az igazán jó VŐFÉLY végig kíséri az esküvői eseményeket, és mindenben támogatja az ifjú párt és az ESKÜVŐSZERVEZŐKET.

A VŐFÉLYVERSEK szerzői korábban az iskolamesterek, falusi néptanítók, kántorok és népi verselők, VŐFÉLYKEDŐ parasztok voltak. A VŐFÉLYSZÖVEGEK egy része nyomtatásban is megjelent; a nyomtatott vagy kéziratos másolatban terjedő vőfélykönyvek a lakodalom menetének megfelelő sorrendben közlik a VŐFÉLYVERSEKET és a VŐFÉLYEK egyéb kötelességeit.

Írásbeliség híján mindezek szóhagyományban éltek és maradtak fenn; az ilyenek formailag a legcsiszoltabbak, tartalmilag a legnépiesebbek; különösen régi hagyományú vidékeken találkozunk velük. A vőfélyversek évszázados hagyományokat tartanak fenn.

Hogyan válasszunk jó VŐFÉLYT?

Talán az a legbiztosabb megoldás, ha a leendő VŐFÉLYÜNKET olyan ismerős házaspár ajánlja, akik már végig csináltak a VŐFÉLLYEL egy lakodalmat és meg voltak vele elégedve. Ha nincs ilyen ismerősünk szétnézhetünk VŐFÉLY ügyben, az internetes fórumokban is, de itt lehetnek szubjektív vélemények is és ezeket nehéz kiszűrni.

Ha már innen-onnan (interneten, telefonkönyvben stb) találtunk látszatra megfelelő VŐFÉLYT, akkor bátran kérjünk tőle referenciát. Egy gyakorlott VŐFÉLYNEK biztosan akad 2-3 olyan házaspár a tarsolyában akik, persze csak ha jól VŐFÉLYKEDIK, szívesen tanúsítják, hogy igen a mi esküvőnkön ő volt a VŐFÉLY és elégedettek voltunk a munkájával.

Másik elég jó lehetőség a VŐFÉLY keresésre, hogy a szervezés során, ahogy járjuk a különböző szolgáltatókat, éttermek, esküvőszervezők, mennyasszonyi ruhások, ékszerészek stb. tőlük kérünk tanácsot VŐFÉLY ügyben. Ők biztosan csak olyan szakembert fognak ajánlani, akinek a VŐFÉLYI munkáját ismerik, és megfelelőnek találják. Hiszen ez róluk is egyfajta referencia. (Madarat tolláról embert üzleti partneréről)

Az igazán jó VŐFÉLYNEK van munkája! Ezért ne legyünk restek esküvőnk előtt legalább 6 hónappal már egyeztessünk időpontot a kiszemelt VŐFÉLLYEL. Főképpen akkor fontos ez ha főszezonban szeretnénk házasodni.

Milyen tulajdonságok fontosak egy VŐFÉLYNÉL:

legyen hangos érhető, tiszta a beszéde
ne legyen szégyenlős
jó szervezőképessége
legyen számunkra szimpatikus
gyors probléma felismerő és megoldó képessége
alkalmazkodjon menet közben az esküvő alakulásához
Remélem sikerült némi támpontot nyújtani Nektek VŐFÉLY ügyben.

Ezen az oldalon találtok jó VŐFÉLYEKET, akik szívesen állnak rendelkezésetekre!
KÖVESS MINKET A FACEBOOKON:

A NAP VICCE

NÉVNAP


NAPTÁRReferenciák:

mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin

mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin

Ingyenes terjesztésű reklámmagazin. Mi ez és miért jó?

A reklámmagazin az ingyenes, bedobós újságoknak egy bővítetett komolyabb megjelenési formája mely, legalább fele részben cikkeket és fele részben reklámot tartalmaz. Önálló borítóval jelenik meg, szép, igényes kivitelű termék.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a bedobós, reklámújságok nagy része nem képvisel értéket a közönség számára. Sokan vélik a személyes szabadságuk korlátozásának, erőltetettnek. Igaz nagy számban jut el a lakossághoz, de csekély a célirányossága.

Miért jó cégemet egy reklámmagazinban hirdetni?

A reklámmagazint kiállításokon, az oda érkező célirányosan kereső, fizetőképes látogatók körében terjesztjük díjmentesen, a pultunkhoz lépve elvehető. (nem tukmáljuk, hiszen így is szívesen elviszik)

Mivel a kiadvány érdekes cikkeket tartalmaz, így az értéket képvisel az olvasó számára, azt elteszi, otthonában többször átlapozza, a cikkeket elolvassa.

Az eleve kereső szándékkal a kiállításra érkező látogató számára, fontosak a magazinban szereplő reklámok, mert megkönnyítik számára a megfelelő szolgáltatás, termék elérését.

Bizalmat érez a hirdetők termékei és szolgáltatásai iránt, mivel egy igényes kivitelű magazinban találja meg azokat.