Csalán felálló


A nagy csalán Urtica dioica az egyik legismertebb gyógynövényünk. A csalán népies neve: csóvány, csólyán Reumatikus fájdalmaknál a csalánnal veregetés nem csak nagyanyáink meséje A csalán előfordulási helye: Üde, nedves erdők, vágások, szurdokerdők, gyomtársulások, mocsarak.

Közzétéve Szerző: bognarjn Kozmopolita faj itthon — főként csípőssége és gyors terjedése miatt — csalán felálló terhes gyomként kezeljük. Az egész országban gyakori, tápanyagban — különösen nitrogénben — gazdag, üde, humuszos talajon szinte mindenütt megjelenik.

A nagy csalán Urtica dioica az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. Ezek azonban az ajakos virágú árvacsalánoktól virágszerkezetükben alapvetően különböznek.

Természetes élőhelyeken is általános: a liget- láp- és szurdokerdőkben az aljnövényzet fontosnéha meghatározó eleme. Az elágazásokat nem viselő négyszögletű, üreges szár felálló vagy felemelkedő. A levélszél durván fűrészes. A levél pálhája 2 szálas-árszerű lemezkéből áll.

reggeli merevedes a férfi fáradt és nincs merevedése

Az Urtica dioica kétlaki növény, tehát külön növényegyeden találjuk a hím- és külön növényen a női virágokat. Az igen apró virágok négytagúak, zöldes színűek.

A leveleket júniusban - augusztusban, a gyökereket késő ősszel szüretelik. Kémiai összetétel. A csalán összetétele hasonló, de még nem vizsgálták eléggé.

A hím csalán felálló felálló, rövid oldalágas, míg a női virágok hosszabb oldalágú lelógó álfüzérekben állnak a levelek hónaljában. Termése apró, tojásdad, éretten szürkés és oldalról kissé lapított apró makk.

az erekció normálissá vált merevedéssel a fityma fáj

Ugyanakkor a konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként. A drogok vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórészei.

Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik.

A gyökerek fitoszteroidjai gyulladáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő hatásait újabban intenzíven vizsgálják. A csalánszőrőkben előforduló vegyületek közül a hisztamin és a kolin emelhető ki.

orvos a merevedési zavarok miatt csupasz pénisz mit kell tenni

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat.